Vereniging

R.S.V.U. 'Okeanos' sinds 1957

Als op één na oudste studentenroeivereniging van Amsterdam kent Okeanos een rijke geschiedenis. Sinds de oprichting door de leden van het toenmalig VU Corps (nu beter bekend als L.A.N.X.) zijn vele successen behaald.

Okeanos staat voor roeien op elk niveau. Zo is de vereniging sinds 1980 onafgebroken aanwezig op de Olympische Spelen, maar roeit zij ook vooraan op nationaal niveau en in het competitieroeien. Fanatiek roeien staat op elk niveau centraal, maar elk lid krijgt de mogelijkheid om dit op zijn of haar eigen niveau te doen. Daarnaast telt de vereniging tal van commissies waarbinnen leden hun organisatorisch talent kunnen laten zien en zich kunnen ontwikkelen tijdens hun studententijd.

Okeanos is een vereniging waarbinnen (bijna) iedereen elkaar kent. De sfeer is ontspannen en iedereen vindt snel zijn plek binnen de vereniging. Naast roeien vind je bij Okeanos alles wat je van een studentenvereniging verwacht: wekelijkse borrels, jaarclubs, disputen, gala's en andere activiteiten.

Okeanos is gevestigd aan de Bosbaan, dé nationale roeibaan van Nederland.

Roeien doe je bij Okeanos

Introductieperiode

Als je je inschrijft bij Okeanos trap je de introductieperiode af met een legendarisch openingsfeest. Op dit feest maak je kennis met je introploeg en -coaches en zie je de rest van je lichting voor het eerst. Tijdens deze zes weken leer je roeien door elke week met je ploeg te trainen om jullie klaar te stomen voor jullie allereerste wedstrijd: de Onderlinghe Wedstrijden tegen de ander Okeanos-ploegen. Daarnaast ontdek je de vereniging door middel van verschillende activiteiten. Zo organiseren we een blind date diner en een introweekend en ga je eten bij het bestuur. Je introcoaches zijn ouderejaars, waardoor je ook leden uit andere lichtingen ontmoet en Okeanos snel voelt als thuis.

Na deze zes weken beslis je definitief of je lid wil worden bij Okeanos en sluit je de periode af met een officiële inauguratie. Hierna ligt de keuze over hoe fanatiek je wil roeien bij jou.

Roeien is dé ultieme studentensport. Veel roeiers komen pas tijdens hun studententijd in aanraking met roeien, waardoor iedereen op hetzelfde niveau begint. Roeien is een sport die je snel onder de knie kunt krijgen en daardoor is het mogelijk om door te groeien tot de top.

Wedstrijdroeien

Ben jij bereid tot het uiterste te gaan en wil jij alles uit jezelf halen? Dan is wedstrijdroeien wellicht iets voor jou! Samen met je ploeg en onder begeleiding van een ervaren coachteam gaan jullie met een hoge trainingsfrequentie gezamenlijk grenzen proberen te verleggen. Naast de ploeg en het coachteam is daar ook de rest van de vereniging om jullie aan te moedigen en naar de eindstreep te schreeuwen. Wil jij graag zo hard mogelijk roeien om aan het eind van een wedstrijddag samen met de rest van Okeanos op het Erevlot het verenigingslied te kunnen zingen? Kom dan wedstrijdroeien bij Okeanos!

Competitieroeien

Competitieroeien is geschikt voor de mensen die het leuk vinden om te roeien, maar die ook net zo graag (of nog liever) met een biertje de borrels afstruinen. In deze tak van de sport bepaal jij, samen met jouw ploeg en coaches, hoe vaak per week jullie het water op gaan. Zo is het mogelijk om zelf je niveau te bepalen. Ook zullen jullie tijdens de verschillende competitieweekenden wedstrijden starten. De feesten die deze weekenden afsluiten zijn legendarisch en wil jij dan ook niet missen. De borrels zijn ook zeker geen onbekend terrein voor de competitieroeiers en elke donderdagavond verzamelen jouw mede-Okeaniden zich hier om met z’n allen een drankje te doen en je aan een dansje te wagen. Lijkt roeien jou leuk, maar loop je ook zeker warm voor de gezelligheid die Okeanos te bieden heeft? Dan is competitieroeien de plek voor jou!

Clubroeien

Ben jij graag fanatiek met sport bezig maar vind jij wedstrijdroeien net iets te veel van het goede? Dan is clubroeien perfect voor jou! Gezamenlijk met jouw ploeg zal jij je vier tot vijf keer per week op het water bevinden en zullen jullie uitkomen in een eigen klassement dat losstaat van het competitieroeien. Jullie krijgen echter de kans om samen alle leuke competitieweekenden en feestjes die het studentenroeien met zich meebrengen af te struinen. Dus klinkt de combinatie van sportief bezig zijn en een goed feestje jou als muziek in de oren? Dan is clubroeien bij Okeanos echt wat voor jou!

Locatie

Onze sociëteit, Villa-Erevlot, bevindt zich prachtig gelegen aan de oevers van de Bosbaan. Dit is één van de twee roeibanen in Nederland die voldoet aan de internationale maatstaven, dus veel belangrijke roeiwedstrijden worden op de Bosbaan gehouden. Het hele wedstrijdseizoen komen dan ook alle roeiende studenten vanuit alle windstreken uit Nederland op bezoek. Vanaf het balkon kun je de wedstrijden volgen, maar ook voor onze soos kun je een heerlijk plekje zoeken en tegelijkertijd de roeiende Okeaniden aanmoedigen. Daarnaast is er iedere donderdagavond een borrel met de mogelijkheid om vooraf samen te eten en de hele nacht door te feesten! Verder kun je op Okeanos na je college een biertje komen drinken, vergaderen met je commissie of na het roeien de derde helft aan de bar inzetten.

Activiteiten

Naast het roeien met je eigen ploeg en coaches heeft Okeanos nog veel meer te bieden. Onze vaste borrel op de donderdag, die begint met een heerlijke maaltijd en niet zelden eindigt met een spetterend feest. Daarnaast kan je een jaarclub vormen met wie je leuke activiteiten kan ondernemen. Ook zijn er verschillende commissies, waar je jouw kwaliteiten kan inzetten. Ben jij thuis de beste kok? Kan je goed overweg met programmeren of design? Heb je een vlotte babbel? Of misschien juist een goede hand van schrijven? Misschien ben jij dan wel onze nieuwste aanwinst voor een van de commissies! Als laatste is Okeanos zes disputen rijk, waarvan drie heeren en drie damesch disputen die zich inzetten voor de vereniging.

Leden aan het woord
  • Renske Hasselerharm 23 jaar

    Met als doel om nieuwe mensen te leren kennen en af en toe wat borrels te bezoeken, werd ik halverwege mijn studie lid bij Okeanos. Vroeger was ik altijd heel fanatiek bij gym, maar sloeg ik eerder mezelf dan de bal. Het woord 'sportief' stond nooit in mijn vriendenboekje. Dat ik in mijn eerste jaar gelijk in een wedstrijdploeg eindigde en 9x in de week (bijna altijd vrijwillig) sportte, had niemand verwacht. Dat ik de jaren daarna doorging en er zelfs nog meer tijd in stak, kan ik alleen maar aan het verslavingseffect wijten. Gelukkig heb ik er niks voor hoeven opgeven om op mijn hoogste haalbare niveau te sporten! Het toffe aan Okeanos als vereniging is dat iedereen je kent. Het is dus niet zo raar als je wat eerder op een borrel weggaat, en omdat die ook al relatief vroeg beginnen (zelfs al kom je alleen voor een bordje eten,) heb ik nooit het gevoel gehad dat ik de sociale kant van de vereniging niet heb meegemaakt. Het omgekeerde zelfs, want ik wist ook twee commissies (de Branding en FoViCie) te vinden waarin ik mijn interesses verder kon ontwikkelen met anderen die hier ook een verschil wilden maken en ben ik lid van een dispuut. Dat vind ik namelijk zo leuk aan Okeanos, of je nu fanatiek sport, borrelt, coacht, werkt of alleen maar af en toe langskomt voor het mooie uitzicht: er is altijd wel iemand die je kent of wilt leren kennen en je zult hier nooit raar aangekeken worden om wat je doet!

  • Tom Schuit 26 jaar

    Na een aantal jaar wedstrijdroeien ben ik bij Okeanos gaan coachen. Studentenroeiers zijn vaak enorm fanatiek en gebrand om alles er uit te halen. Daarom fiets ik na bijna negen jaar lidmaatschap, waaronder ook een bestuursjaar, graag nog dagelijks langs de kant mee om roeiers te trainen. Roeien lijkt vanaf de kant simpel, maar er komt meer dan alleen kracht bij kijken. Balans, uithoudingsvermogen, souplesse, timing, coördinatie en tactiek spelen allemaal een rol en dat kan soms best lastig zijn om onder de knie te krijgen. Laat staan te perfectioneren om met maximale snelheid 2000 meter af te leggen. Het geeft mij ontzettend veel energie om jou hierbij te helpen, als jij dat ook wil. Wordt jij onze volgende Olympische Kampioen?

  • Esmée Smit 22 jaar

    Drie jaar geleden besloot ik op de dag van de inschrijfdeadlines dat ik lid wilde worden van een roeivereniging. Hoewel ik nog nooit bij Okeanos geweest was had ik hier meteen een goed gevoel bij, dus de keuze was al snel gemaakt. Deze impulsiviteit bleek een hele goede zet, want vanaf de openingsborrel tot op de dag van vandaag heb ik hier nog geen seconde spijt van gehad. Al snel kwam ik erachter dat ik de combinatie van roeien en borrelen fantastisch vond, en zo ben ik in mijn eerste jaar samen met mijn competitieploegje fanatiek elk wedstrijdweekend afgegaan. Dit beviel zelfs zo goed, dat ik het vervolgens nog een jaar heb doorgetrokken in de Damesch Club8+ ’19, waar ik met veel plezier vijf keer per week in de boot zat. Naast roeien kun je het bij Okeanos zo actief maken als je zelf wil, door een jaarclub te vormen die bij je past en lid te worden van een dispuut of commissie. Zo ga ik met plezier elke borrel, festival, gala, biercantus en wintersport af met de vrienden die ik hier ontmoet heb. Het mooiste aan Okeanos vind ik dat het echt voelt als thuiskomen. Of dit nu is op de momenten dat je een wedstrijd vaart en de hele vereniging aan de kant meefietst, of wanneer je de deur van de soos opendoet en je vriendinnen staan daar met hun handjes in de lucht luidkeels mee te zingen. Ik weet zeker dat de vrienden die ik bij Okeanos heb gemaakt voor het leven zijn, en ik kijk uit naar wat voor moois ik hier nog meer ga beleven.

Inschrijven

De inschrijvingen voor de lichting Herfst '23 zijn geopend! Schrijf je nu in!